logo header
 
HOME     CONTACT
VERTROUWD EN SERVICEGERICHT
ONLINE DIENSTEN   

Effectenhypotheek


Voor wie?
Voor mensen die het nodige inzicht en ervaring hebben met beleggen. Deze vorm kan voor starters op de hypotheekmarkt niet (meer) gesloten worden.

Wat zijn de voordelen?
U lost niet af, dus kunt u gedurende de gehele looptijd maximaal profiteren van de aftrekbaarheid van uw hypotheekrente. Zeker als u een behoorlijk bedrag aan eigen geld heeft, kan deze hypotheekvorm tot lage lasten leiden. Als u een eenmalige storting doet, zullen uw maandlasten lager zijn. Wanneer een maandelijkse onttrekking mogelijk is, kunt u de maandelijkse lasten nog verder omlaag brengen.

Wat zijn de nadelen?
Beleggen gaat gepaard met het risico dat het veronderstelde rendement niet wordt gehaald. U belegt via een effectenrekening en niet via een beleggingsverzekering. Daarom kunt u niet profiteren van de fiscale vrijstelling om een onbelast rendement te genieten. Uw effectenrekening telt mee in Box III voor de bepaling van de hoogte van de fictieve rendementsheffing.

Hoe werkt het?
Wanneer u kiest voor een effectenhypotheek dan vinden tijdens de looptijd van uw hypotheek geen aflossingen plaats. De aflossing zal pas op de einddatum plaatsvinden. U lost af vanuit de opgebouwde waarde van uw effectenrekening. Uw aflossing zal afkomstig zijn van een beleggingsrendement. Het verschil met een beleggingshypotheek is dat u geen beleggingsverzekering sluit maar een effectenrekening. Het praktische verschil is dat u daarmee flexibeler bent met uw beleggingen.

Opbouw van uw effectenportefeuille
Het opbouwen van uw effectenportefeuille kan op verschillende manieren. U kunt kiezen voor een periodieke inleg of voor een eenmalige hoge inleg. Uiteraard zijn tussenvormen ook mogelijk. Sommige geldverstrekkers bieden u de mogelijkheid om een eenmalige inleg mee te financieren. U betaalt dan meer rente maar u hoeft dan geen of een lagere maandelijkse inleg te doen.

Indien u beschikt over een behoorlijk bedrag aan eigen middelen dan is het mogelijk om een extra hoge maandelijkse inleg te doen. Dit biedt u wellicht de ruimte om naast het opbouwen van uw aflossing, tevens een maandelijkse onttrekking te doen. Door maandelijks een bepaald bedrag te onttrekken kunt u uw maandlast namelijk aanzienlijk verlagen. Uiteraard blijft voorzichtigheid altijd geboden.

Bij aanvang van de hypotheek stort u een (geleend) kapitaal. Het beleggingsrendement dat met dit geld behaald wordt, zorgt aan het einde van de looptijd voor de aflossing van de hypotheek.

Tijdens de gehele looptijd heeft u lage maandlasten. U betaalt alleen rente over de lening en een (lage) premie voor een overlijdensrisicoverzekering.

 

« terug