logo header
 
HOME     CONTACT
VERTROUWD EN SERVICEGERICHT
ONLINE DIENSTEN   

Hybride hypotheek


Voor wie?
Als u wilt beleggen maar ook een gedeelte zekerheid wilt inbouwen door te sparen is de hybride hypotheek een goede keuze. Deze vorm kan voor starters op de hypotheekmarkt niet (meer) gesloten worden.

Wat zijn de voordelen?
Grote flexibiliteit. U kunt per inleg bepalen wat u wilt doen. Wilt u sparen, dan spaart u. Wilt u beleggen, dan belegt u. Hetzelfde geldt voor het opgebouwde vermogen maar let wel op de voorwaarden die gesteld worden. Omdat u niet aflost en vermogen opbouwt in de verzekering kunt u profiteren van zowel de renteaftrek als het opbouwen van belastingvrij vermogen.

Wat zijn de nadelen?
Veel mogelijkheden en veel flexibiliteit creëert ook veel beslissingsmomenten. Wanneer belegt u? Wanneer spaart u? Wanneer switcht u? Bij al deze mogelijkheden is het makkelijk om het hoofddoel uit het oog te verliezen; stabiele vermogensopbouw op lange termijn om uw hypotheek af te lossen. De vraag is hoe vaak u in de praktijk van de mogelijkheden gebruikt zult maken.

Een ander nadeel is een zekere afhankelijkheid van uw bank. Omdat u leent, spaart, belegt en zich verzekerd bij dezelfde bank, kan oversluiten naar een andere geldverstrekker moeilijk zijn. Flexibiliteit om steeds te profiteren van de laagste aanbieder kan u veel voordeel opleveren.

Hoe werkt het?
Een hybride hypotheek combineert de voordelen van twee andere hypotheekvormen; de spaarhypotheek en de beleggingshypotheek. Bij een hybride hypotheek wordt niet afgelost tijdens de looptijd. U blijft over de gehele leensom rente betalen. Deze is onder voorwaarden aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Daarnaast betaalt u maandelijks een premie. Het unieke van een hybride hypotheek is dat u zelf kunt aangeven wat u met deze premie wilt doen. U kunt de premie beleggen (vergelijk een beleggingshypotheek) of sparen tegen een spaarrente die gelijk aan de hypotheekrente (vergelijk een spaarhypotheek). Voorziet u een slechte beursperiode dan spaart u en andersom belegt u. Om maximaal van deze mogelijkheden te profiteren kunt u vaak op allerlei wijzen switchen. Geheel of gedeeltelijk van sparen naar beleggen en andersom.

Kijk samen met uw hypotheekadviseur wel goed naar de voorwaarden. Wanneer het voor u namelijk voordelig is om te switchen, geldt voor uw bank vaak het omgekeerde. Dit betekent dat er bij switchen voorwaarden gesteld kunnen worden die het minder interessant maken.

De hybridehypotheek wordt gekenmerkt door de vrije keuze tussen sparen en beleggen. Voorziet u een slechte beursperiode dan spaart u en andersom belegt u.

 

 Tijdens de looptijd betaalt u rente en premie. Afhankelijk van het beursklimaat beslist u of deze premie wordt belegd of wordt gestort op de spaarhypotheekrekening.

 

« terug