logo header
 
HOME     CONTACT
VERTROUWD EN SERVICEGERICHT
ONLINE DIENSTEN   

Liniaire hypotheek


Voor wie?
U kunt een lineaire hypotheek overwegen als u de voorkeur heeft voor hoge woonlasten in het begin die snel afnemen. Bijvoorbeeld tweeverdieners waarvan er ÚÚn in de loop van de tijd minder wil gaan werken.

Wat zijn de voordelen?
Omdat u tijdens de looptijd daadwerkelijk aflost ziet u de leensom dalen. Bovendien weet u dat na elke maandbetaling de volgende maandbetaling lager zal zijn. Het rentebedrag daalt immers. Voor veel mensen is dat een prettige gedachte.

Wat zijn de nadelen?
Bij aanvang van de hypotheek betaalt u nog over de volledig leensom rente. Daarnaast betaalt u een maandelijkse aflossing die even hoog is als aan het einde van de looptijd. Dit brengt hele hoge aanvangslasten met zich mee. Doordat u steeds minder rente betaalt zal ook uw fiscale aftrek in de loop der jaren afnemen. Wellicht juist op een moment dat u door het stijgen van een inkomen een hogere aftrek zou kunnen genieten.

Hoe werkt het ?
Een lineaire hypotheek kenmerkt zich door een vaste, gelijkblijvende aflossing per maand. Hierdoor daalt de leensom gelijkmatig oftewel lineair.

Naast aflossing betaalt u ook rente. Deze rente is aanvankelijk hoog omdat de leensom nog hoog is. Naarmate de looptijd vordert en de leensom minder wordt daalt ook het rentebedrag. De totale maandelijkse lasten, zowel bruto- als netto dalen daarmee ook.

Tegelijk met de rentebetaling daalt ook de fiscaal aftrek. Dat is de reden dat deze hypotheek vaak alleen nog maar wordt gesloten in situatie waar de betaalde hypotheekrente toch niet aftrekbaar is. Bijvoorbeeld voor de hypotheek op uw 2e woning of de financiering van een zakelijk pand.

Tijdens de looptijd van de hypotheek lost u maandelijks een vast bedrag af. Uw maandelijkse lasten bestaan uit rente en aflossing. Door het aflossen dalen uw netto maandlasten.

« terug