logo header
 
HOME     CONTACT
VERTROUWD EN SERVICEGERICHT
ONLINE DIENSTEN   

Spaarhypotheek


Wat zijn de nadelen?
De gegarandeerde spaarrente dat als voordeel is genoemd, kan ook een nadeel zijn. Als uw rendement gegarandeerd wordt dan weet u ook zeker dat het nooit meer zal zijn. Door de lage rentestanden van de afgelopen jaren is de koppeling van de rentepercentage en spaarrente vaak als nadeel ervaren. Deze vorm kan voor starters op de hypotheekmarkt niet (meer) gesloten worden.
Een ander niet onbelangrijk nadeel van een spaarhypotheek is de zekere mate van inflexibiliteit. Omdat u zowel uw lening, uw spaarverzekering als uw overlijdensrisicoverzekering bij dezelfde bank heeft lopen ontstaat een bepaalde afhankelijkheid. Als u bij een andere bank een betere rente kunt krijgen zult u ook uw beide verzekeringen daar moeten onderbrengen.

Hoe werkt het?
Bij een spaarhypotheek komt de aflossing tot stand door de uitkering van een levensverzekering. Het rendement op de maandelijkse inleg is gekoppeld aan de hypotheekrente die u betaalt. Het rentepercentage dat u betaalt is tevens het rentepercentage dat u vergoed krijgt in uw spaar-/levensverzekering.

Gedurende de looptijd van de hypotheek vinden er geen aflossingen plaats. U betaalt rente die onder voorwaarden aftrekbaar is. U behoudt dus de gehele looptijd volledige renteaftrek. Daarnaast betaalt u premie die precies zo hoog is dat u op basis van de spaarrente voldoende uitkeert om de hypotheek af te lossen. Zowel op einddatum als bij vroegtijdig overlijden. Een spaarhypotheek wordt dus met name interessant wanneer de rente hoog is. U betaalt veel maar u krijgt ook veel vergoed op uw maandelijkse inleg; een hoog gegarandeerd rendement dus.

De koppeling tussen rentepercentage en de spaarrente heeft als bijkomend voordeel een dempende werking bij renteveranderingen. Wanneer de rente na uw rentevaste periode hoger is, dan gaat u meer rente betalen. Maar omdat ook de spaarrente naar boven wordt bijgesteld zal de maandelijkse premie omlaag kunnen. Met een gelijkblijvend spaardoel en een hogere spaarrente hoeft u immers minder premie in te leggen. Bij een rentedaling geldt precies het omgekeerde.


Aan het einde van de looptijd wordt de hypotheekschuld afgelost met de uitkering van de spaarverzekering

Tijdens de gehele looptijd betaalt u naast rente een premie voor de spaarverzekering. Wanneer de rente tussendoor stijgt, daalt uw spaarpremie en vice versa.


« terug