logo header
 
HOME     CONTACT
VERTROUWD EN SERVICEGERICHT
ONLINE DIENSTEN   

Annu´teiten hypotheek


Voor wie
U wilt of kunt in het begin niet te veel besteden aan woonlasten, maar die inspelen op groei van het inkomen of andere gunstige financiŰle verwachtingen. Deze hypotheekvorm wordt nu met name gesloten als u toch niet van de fiscale hypotheekrenteaftrek kunt genieten. Bijvoorbeeld bij een tweede woning of een zakelijke hypotheek.

Wat zijn de voordelen?
Het voordeel van een annu´teitenhypotheek is de duidelijkheid. Hoewel in het begin langzaam, lost u maandelijks een deel van uw hypotheek af. U ziet dus dat uw leensom minder wordt.

Wat zijn de nadelen?
Omdat u gedurende de looptijd steeds minder rente betaald, wordt ook uw belastingteruggave steeds lager. U heeft dus een stijgende netto maandlast. Bij een te verwachte inkomensstijging is dit jammer. U gaat dan meer belasting betalen. Een fiscale aftrekpost is dan juist welkom.

Hoe werkt het?
U betaalt gedurende de looptijd elke maand een vast bruto maandbedrag. Dit bedrag bestaat uit een rentedeel en een aflossingdeel. Omdat in het begin er nog weinig is afgelost op uw leensom bestaat het grootste gedeelte van het maandbedrag uit rente. Met het restant lost u af. Naarmate de looptijd vordert, lost u meer af en wordt het rentedeel steeds kleiner. Hierdoor lost u steeds sneller af. Uw hypotheekschuld daalt op het eind snel.

Uw bruto maandelijkse lasten blijven gelijk. Dit geldt niet voor uw netto lasten. Uw maandbedrag bestaat steeds voor een kleiner deel uit rente. Daarmee wordt ook uw belastingvoordeel kleiner. Uw netto maandlasten zullen daardoor stijgen.


Tijdens de looptijd betaalt u bruto een vast maandbedrag, dat in het begin vooral bestaat uit (aftrekbare) rente en later steeds meer uit aflossing

Tijdens de looptijd lost u af, waardoor uw hypotheekschuld daalt. Doordat u steeds meer gaat aflossen per maand, daalt uw hypotheekschuld op het eind snel.

« terug