logo header
 
HOME     CONTACT
VERTROUWD EN SERVICEGERICHT
ONLINE DIENSTEN   

Aflossingsvrije hypotheek


Voor wie?
De aflossingsvrije hypotheek kan voordelig zijn als er genoeg overwaarde op uw huis zit. Ook vindt u het niet nodig om de hypotheek op de einddatum afgelost te hebben. Een aflossingsvrije hypotheek biedt uitkomst wanneer u wel vermogen wil opbouwen maar zich niet wil verplichten om dat geld aan te wenden voor aflossing. De aflossingsvrije hypotheek is geschikt voor mensen die op latere leeftijd een huis kopen of hun hypotheek oversluiten.Deze vorm kan alleen nog maar meegenomen worden uit een vroegere hypotheek.Voor starters niet meer te sluiten.LET OP! mocht deze vorm op de einddatum komen en je zou bv geen pensioen hebben opgebouwd dan kunnen banken of verzekeraars moeilijk doen met verlengen.

Wat zijn de voordelen?
Doordat u niet aflost en ook geen kapitaal opbouwt om af te lossen, zijn uw maandelijkse lasten lager dan wanneer u wel aflost.

Wat zijn de nadelen?
Het niet aflossen geeft een risico. U blijft een hypotheek houden totdat u het huis verkoopt. Zolang u in uw huis blijft wonen komt u nooit uit de schulden. Na maximaal 30 jaar vervalt bovendien uw belastingvoordeel waardoor uw netto lasten toenemen.

Hoe werkt het?
Voor een aflossingsvrije hypotheek of hypotheekdeel betaalt u alleen rente. Tijdens de gehele looptijd betaalt u lage maandlasten. De hypotheekschuld loopt door zolang u de woning niet verkoopt. U moet zelf zorgen voor aflossing of de hypotheek verlengen. Deze hypotheekvorm wordt vaak in combinatie met andere hypotheekvormen gesloten.

Het is belangrijk te weten dat u na maximaal 30 jaar geen renteaftrek meer heeft. Met het in 2001 gewijzigde belastingstelsel krijgt u maximaal 30 jaar de tijd om uw hypotheek af te lossen. Doet u dat niet, zal de fiscus na deze periode uw renteaftrek niet langer toestaan. Uw maandelijkse lasten nemen dan toe.

Omdat u niet aflost willen banken doorgaans niet meer dan 75% van de executiewaarde als aflossingsvrije hypotheek verstrekken. Als u een hypotheek met NHG wilt, kunt u slechts 50% van de koopsom aflossingsvrij lenen.


Aan het einde van de looptijd blijft de hypotheekschuld bestaan. U moet zelf zorgen voor aflossing of de hypotheek verlengen. In dat geval zal de hypotheekrente niet meer aftrekbaar zijn.

Tijdens de gehele looptijd betaalt u lage maandlasten. U betaalt alleen rente over de lening.

 

 

« terug